Kissojen leukemiavirus (FeLV)

FeLV eli kissojen leukemiavirus (feline leukemia virus) on retroviruksiin kuuluva, onkogeeninen eli syöpää aiheuttava virus. FeLV on erittäin yleinen, laajalle levinnyt ja helposti tarttuva patogeeni; jopa niin yleinen, että kaikki epäspesifisesti oireilevat kissat suositellaan testattaviksi leukoosin eli FeLV:in varalta.

Tartunta tapahtuu joko emolta jälkeläisille tai yksilöltä toiselle. FeLV-infektion patogeneesimekanismi on hyvin monimuotoinen tapahtuma. Herkkyys FeLV-infektion saamiseksi on suurin alle nelikuisilla kissanpennuilla. Sitä vanhemmilla kissoilla alkaa olla jo luonnollista vastustuskykyä FeLV-infektiota kohtaan.

Kun infektio on saatu, kissa voi olla taudin oireeton kantaja kuukausista vuosiin. Noin 20 % tartunnan saaneista käy läpi pahalaatuisen muutoksen, mikä yleisimmin johtaa lymfosarkoomaan eli imusolmukesyöpään. Huomattavasti suurempi osa tartunnan saaneista kärsii yleisestä vastustuskyvyn heikkenemisestä, mikä johtaa erilaisiin opportunisti-infektioihin. Kliiniset oireet voivat käsittää minkä tahansa elinjärjestelmän oireita ja vaihtelevat ääripäästä toiseen. Taudin ennuste vaihtelee tartuntatavasta ja taudin ilmenemismuodosta riippuen mutta on yleisesti ottaen erittäin huono. Yleisin kuoleman syy on anemia, erilaiset opportunisti-infektiot ja kasvaimet. Aikuiset sisäkissat ovat vähiten alttiita FeLV-infektiolle.

Suomen Kissaliitto suosittelee testattavaksi ennen astutusta.

Kirjallisuutta