Kissojen immuunikatovirus (FIV)
Kissojen immuunikatovirus (feline immunodeficiency virus) eli FIV on retroviruksiin kuuluva, hitaasti kehittyvä virus. FIV on erittäin yleinen, laajalle levinnyt ja helposti tarttuva, vain kissoille ominainen patogeeni. Se on jopa niin yleinen, että kaikki epäspesifisesti oireilevat kissat suositellaan testattaviksi FIV:in varalta. FIV:in vallitsevuus on hyvin korkea villeillä, vapaasti ulkoilevilla kissoilla, erityisesti uroksilla.
Tartunta tapahtuu pääsääntöisesti syljen ja puremahaavojen välityksellä, mutta myös veri ja muut eritteet voivat levittää tartuntoja. Raskaudenaikainen tartunta emosta sikiöihin on epätodennäköistä. FIV-infektion oireisto on kulultaan vaihteleva, krooninen ja sille on ominaista vastustuskyvyn heikkeneminen. Oireet ovat hyvin epäspesifisiä ja voivat liittyä mihin tahansa sairauteen tai elinjärjestelmään. Mikäli kissalla ilmenee toimintakyvyn ja aktiivisuuden heikkenemistä, painon laskua, kuumetta, välikorvatulehduksia, imusolmukkeiden suurentumista, ientulehduksia, kroonista ripulia, hengitystietulehduksia, anemiaa tms. tulisi FIV:in mahdollisuus poissulkea. Sairastuneet kissat ovat herkkiä opportunisti-infektioille. Aika tartunnasta kliinisiin oireisiin voi kestää viikoista vuosiin.
Taudin ennuste on huono. Erilaisia oireita lievittäviä ja opportunisti-infektioita vähentäviä hoitoja on olemassa, mutta mikään hoitomuoto ei poista kerran saatua FIV-tartuntaa. Paras hoito on ennaltaehkäisy!
Suomen Kissaliitto suosittelee testattavaksi ennen astutusta.
Kirjallisuutta
Clinical medicine of the dog & cat; Michael Schaer, Manson Publishing Ltd 2003
Lääketieteellinen mikrobiologia; Tiilikainen et al, Duodecim 1996