Kilpirauhasen liikatoiminta

Kilpirauhasen liikatoiminta eli hypertyreoosi on yleisin hormonaalinen sairaus keski-ikäisillä ja vanhoilla kissoilla. Sairaus johtuu yleensä kilpirauhasen hyvälaatuisesta kasvaimesta, adenoomasta. Sen vaikutuksesta kilpirauhashormonina erittyy elimistöön liikaa, mikä saa elimistön käymään ”ylikierroksilla” aineenvaihdunnan kiihtymisen vuoksi. Hoitamaton kilpirauhasen liikatoiminta voi johtaa myös sydämen vajaatoimintaan eli hypertrofiseen kardiomyopatiaan.

Kilpirauhasen liikatoiminnan tyypillisimmät oireet ovat lisääntynyt ruokahalu, laihtuminen (lisääntyneestä ruokahalusta huolimatta), lisääntynyt juominen ja virtsaaminen, yliaktiivisuus ja  levottomuus sekä muutokset karvassa (karvattomat alueet ja huono karvanlaatu). Kissan käyttäytyminen saattaa muuttua myös hermostuneeksi.

Suurella osalla kilpirauhasen liikatoimintaa sairastavista kissoista kilpirauhanen on suurentunut ja se on mahdollista tuntea kaulaa tunnustelemalla. Koska kilpirauhasen liikatoiminta vaikuttaa myös sydämeen, voi sydämen lyöntitiheys kasvaa huomattavasti, mikä taas ajanmittaan altistaa hypertrofiselle kardiomyopatialle.  Varsinaisesti kilpirauhasen liikatoiminnan diagnosoidaan veren korkeasta kilpirauhashormonipitoisuudesta (tyroksiini , T4). Samanaikainen vakava munuaisten tai maksan vajaatoiminta tai sokeritauti saattaa alentaa veren T4 pitoisuutta, jolloin hypertyreoosi saattaa jäädä huomaamatta.

Sairauden hoidossa tähdätään kilpirauhashormonien vähentämiseen. Mahdollisia hoitomuotoja ovat elinikäinen lääkehoito, leikkaus tai isotooppihoito. Lääkkeen annostus on yksilöllinen ja sitä muutetaan tarvittaessa hoitovasteen ja 1-2 kertaa vuodessa otettavien kontrolliverinäytteiden tulosten perusteella. Leikkaus ja isotooppihoito ovat parantavia hoitoja ja ne ovatkin varteenotettava hoitovaihtoehtoja, jos kissan yleiskunto kestää hoidot eikä kissalla ole muita vakavia yleissairauksia.

Kissat vastaavat yleensä hyvin hoitoon ja voivat elää useita vuosia diagnoosin jälkeen. Huono yleiskunto diagnoosihetkellä sekä mahdolliset muut samanaikaiset sairaudet heikentävät ennustetta.

Lähteet